Reageren of een ervaring delen?

Wil je reageren op een vraag of zelf een vraag stellen? Of wil je jouw ervaring delen met de andere leden. Dat kan, maar alleen wanneer je je hebt aangemeld voor Samen Fitter. Heb je al een account? Log dan snel in.

Nationale pannenkoekdag

| 3 reacties

Vandaag is het Nationale pannenkoekdag en dus eten we........pannenkoeken! 

Als je pannenkoek zegt dan denken de meeste gelijk aan een pannenkoek belegd met stroop en suiker. Dat is niet zo gek want 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop, 68% met suiker en 56% met spek. Toch is het niet zo heel moeilijk om je pannenkoek gezonder te maken, met deze tips kun je gelijk beginnen! Bak gelijk een paar extra pannenkoeken, dan heb je de volgende dag gelijk je lunch klaar.

Tips voor een gezondere pannenkoek:

- Kies in plaats van gewone witte bloem voor volkorenmeel of meergranenmeel. Het bevat meer vezels dan witte bloem en is daardoor gezonder. 
- Gebruik ollie of vloeibare bak- en braadproducten. Hierin zit minder verzadigd vet.
- Gooi eens wat groente door het beslag bijvoorbeeld spinazie of bietjes. Dan heb je een mooie groene of roze pannenkoek, leuk voor de kinderen!
- Wat op een wrap kan dat kan ook op de pannenkoek; vullen maar met je favoriete roerbakgroenten of avocado, kipfilet en paprika of spinazie en champignons of aubergine en tomaat......je snapt het al....hier kun je eindeloos in variëren! 
- Zin in zoet? Kies voor fruit. Wie kent niet de variant met appel en kaneel? Maar ook bosbessen, aardbei, peer, banaan of zelf abrikozen of vijgen zijn een lekker alternatief.

Hoe eet jij je pannenkoek? Deel hieronder het recept en/of een foto. Eet smakelijk! 

Voordat je een reactie kunt plaatsen moet je je eerst aanmelden voor Doejemee.

3 reacties

  • Op dit moment staat er bij mij iemand in de keuken ze te bakken. Favoriet hier:  appelpannenkoek, spekpannenkoek, of de naturel! 

  • Hier is de favoriet een pannekoek met spek en kaas Smile

  • Geen gezonde pannenkoek maar ach, je moet jezelf ook af en toe verwennen! De provencaalse ovenschotel van Jamie Oliver (boek: Comfort Food).

    Ingredienten:
    zeezout
    peper

    Vulling:
    water
    600 g rijpe (pruim)tomaten
    15 g verse basilicum (half bosje)
    1/2 citroen
    rode wijnazijn
    125 g comté
    125 g gruyère
    15 g  verse bladpeterselie (half bosje)
    200 g flinterdunne ham

    Witte uien-saus
    2 uien
    1 flinke klont boter
    4 el bloem
    700 ml melk
    1 tl (Engelse) mosterd
    1 bol nootmuskaat - om te raspen

    Crêpes
    30 g boter (plus extra om in te bakken)
    120 g bloem
    2 grote eieren
    70 ml melk
    70 ml water

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius/gasoven stand 4.

    Tomatenmengsel

    • Breng water aan de kook in een kookpan (of kook het in je waterkoker. Of misschien ben je gezegend met een cooker!).
    • Kerf de tomaten kruislings in met een scherp mesje. Dompel ze 45 seconden onder in een pan kokend water, haal ze er uit (met de schuimspaan), laat ze uitlekken en leg ze in de kom koud water.
    • Trek er de velletjes af, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
    • Gooi het water weg (of geef het aan je plantjes) en doe de tomaten terug in de kom.
    • Pluk en hak de basilicumblaadjes fijn, rasp de citroenschil en hussel beide met de tomaten, een flinke scheut azijn en een flinke snuf zeezout door elkaar.


    Uiensaus

    • Pel de uien en snijd ze heel fijn. 
    • Smelt de boter in een pan op matig vuur, doe er de uien bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn.
    Crêpes
    • Smelt intussen de boter voor de crêpes en laat hem een beetje afkoelen terwijl je de bloem met een snufje zout in een kom op een hoopje strooit. Maak een kuiltje in het midden.
    • Klop er eerst de eieren door, gevolgd door de melk en 70 ml water.
    • Blijf kloppen tot je een glad beslag hebt.
    • Roer de afgekoelde boter er door en laat het beslag even rusten.
    Uiensaus 
    We gaan weer verder met de saus
    • Roer de bloem door de uien om een roux te maken. 
    • Klop er vervolgens de melk door tot je een gladde saus hebt. Het kan te dun lijken, dit komt later goed.
    • Roer er op laag vuur de mosterd door en rasp er wat nootmuskaat door. Voeg peper en zout toe.
    • Blijf 15 minuten regelmatig roeren en haal dan de pan van het vuur. De saus is nu ingedikt.
    Crêpes
    We gaan de crêpes bakken.
    • Zet een koekenpan op matig vuur en smelt er een klontje boter in.
    • Als de boter gesmolten is, schep je het beslag er in. Net voldoende om de bodem met een dun laagje te bedekken, kantel de pan om het uit te laten vloeien. Lukt het niet, is je beslag te dik, doe dan wat melk of water bij het beslag.
    • Als de randjes lichtbruin beginnen te worden, kun je hem omdraaien voor de andere kant. Bak je crêpes goudbruin.
    • In totaal heb je 6 crêpes nodig.
    Vulling
    • Rasp en meng de kazen, pluk en hak de peterselieblaadjes grof en scheur de plakken ham in stukjes.
    Stapel in je ovenschaal een laagje crêpe, saus, tomaat (sap blijft in de kom), ham, kaas en peterselie, tot alle ingrediënten op zijn. Sluit af met een laagje saus en geraspte kaas. Zet de schaal 40 minuten onder in de oven, of tot er een goudbruin borrelend korstje op zit. Laat voor serveren eerst zo'n 10 minuten afkoelen. 
    Geniet er van!